MRSA en kweken

MRSA is de afkorting van Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. Deze bacterie is een variant van de bacterie Staphylococcus aureus. Gemiddeld 30% van de bevolking draagt deze bacterie regelmatig in de neus en op de huid. Dit geeft geen enkel verschijnsel. Gezonde mensen worden van deze bacterie ook niet ziek. Echter, bij mensen met een sterk verminderde weerstand kan de bacterie infecties veroorzaken, wat kan leiden tot een zweer maar ook tot bloedvergiftiging of longontsteking. Dat laatste komt gelukkig niet vaak voor.

Voor het 'doden' van bacteriën worden meestal antibiotica gebruikt. Sommige Staphylococcus aureus zijn echter ongevoelig of immuun voor het antibioticum methicilline en ook de meeste andere antibiotica. Dit betekent dat het antibioticum methicilline de staphylococcus aureus niet kan 'doden', omdat de bacterie door de aanwezigheid van een bepaald gen niet gevoelig is voor het antibioticum. Met andere woorden: de bacterie is resistent tegen methicilline. Vandaar de afkorting MRSA: Methicilline Resistente Staphyloccocus aureus.

Voor meer informatie zie de website van het RIVM

of de website van MRSA-net

 

Bij verwijzingen naar het ziekenhuis, ook al is het maar een poli-bezoek bij een specialist, is het zinvol om verspreiding van de bacterie te voorkomen door u zelf te laten kweken. 

Indien u positief bent bevonden, zal er rekening worden gehouden in de ziekenhuizen met uw eventuele besmettelijkheid. U wordt dan bv. gezien in een aparte kamer, die erna speciaal gereinigd zal worden. Ook het personeel zal extra voorzorgsmaatregelen treffen om zelf niet besmet te raken en zo weer andere kwetsbare patienten in levensgevaar te brengen. 

 

Vertel het bij een verwijzing als u
* met varkens of kalveren in aanraking komt

* als u langer dan 24 uur in een buitenlands ziekenhuis bent geweest

* of daar een infuus of een bloedafname test heeft gehad


Door wat kweken af te nemen, is binnen een aantal dagen bekend of u de MRSA bacterie bij u draagt.

Contact

Spoednummer 0486-462044-kies1
 

Huisartsenpraktijk Schaijk

Bossestraat 2
5374 HT Schaijk
Telefoon:
0486-462044
Receptenlijn:
0486-460006
KvK:
17 25 16 06 00 00
Bankrekeningnummer:
NL40RABO0100971970
Routebeschrijving >